Analiza krvi ili krvni test je laboratorijska analiza koja se izvodi na uzorku krvi koji je obično izvađen iz vene na ruci koristeći hipodermičku iglu, ili putem uboda prsta. Višestruki testovi za specifične krvne komponente, kao što je test glukoze ili holesterola, često su grupisani u jedan testni panel koji se naziva krvni panel ili krvna analiza. Krvni testovi se često koriste u zdravstvenoj zaštiti za određivanje fizioloških i biohemijskih stanja, kao što su bolest, sadržaj minerala, efikasnost farmaceutskih lekova i funkcija organa. Tipični klinički krvni paneli uključuju osnovni metabolički panel ili kompletnu krvnu sliku. Krvni testovi se takođe koriste u testovima na drogu za otkrivanje zloupotrebe droga.

Vađenje

Venapunkcija je korisna, jer je minimalno invazivan način za dobijanje ćelija i vanćelijske tečnosti (plazme) iz tela na analizu. Krv teče po celom telu, delujući kao medijum koji opskrbljuje tkiva kiseonikom i hranjivim materijama i odvodi otpadne proizvode nazad u sisteme izlučivanja. Konsekventno, stanje krvotoka utiče ili je pod uticajem, mnogih medicinskih stanja. Iz tih razloga su krvni testovi najčešće izvođeni medicinski testovi.

Ako je potrebno samo nekoliko kapi krvi, umesto venipunkture radi se ubod prsta. Arterijski, centralno venski i periferno venski sudovi takođe se mogu koristiti i za uzimanje krvi.

Flebotomisti, laboratorijski praktikanti i medicinske sestre zaduženi su za vađenje krvi iz pacijenta. Međutim, u posebnim okolnostima i vanrednim situacijama, medicinski radnici i lekari vade krv. Takođe, respiratorni terapeuti se obučavaju za vađenje arterijske krvi kako bi se pregledali gasovi arterijske krvi.

Tipovi testova

Posude za prikupljanje krvi. Za vreme venipunkcije, razlike u pritisku između vene i vakuuma u posudi prisiljavaju prelaz krvi.

Biohemijska analiza

Osnovni metabolički panel meri natrijum, kalijum, hlorid, bikarbonat, azot uree u krvi (BUN), magnezijum, kreatinin, glukozu, a ponekad i kalcijum. Testovi koji se fokusiraju na nivo holesterola mogu odrediti LDL i HDL nivoe, kao i nivo triglicerida.

Neki testovi, poput onih koji mere glukozu ili lipidni profil, zahtevaju pošćenje (ili ne konzumiranje hrane) osam do dvanaest sati pre uzimanja uzorka krvi.

Za većinu testova, krv se obično dobija iz pacijentove vene. Ostala specijalizovana ispitivanja, kao što je test gasa arterijske krvi, zahtevaju izvlačenje krvi iz arterije. Analiza gasa arterijske krvi koristi se prvenstveno za praćenje nivoa ugljen dioksida i kiseonika u kontekstu plućne funkcije, ali se takođe koristi za merenje pH vrednosti krvi i bikarbonatnih nivoa u određenim metaboličkim uslovima.

Dok se regularni test glukoze uzima u određeno vreme, test tolerancije na glukozu uključuje ponovljena ispitivanja kako bi se utvrdila brzina kojom telo obrađuje glukozu.

Izvor: Wikipedija