Ukoliko patogene bakterije dospeju preko usta u crevni trakt, dolazi do infekcije želuca i creva. Mikrobiološkom kulturom stolice se može otkriti mikrobiološki uzročnik infekcije crevnog trakta.

Šta je kultura stolice?

Kultura stolice je tehnika kultivacije uzorka stolice na hranljivim podlogama na kojima posle 1 – 2 dana dolazi do porasta mikroorganizama koji mogu biti uzročnici bakterijske infekcije sluzokože creva.

Uzorak stolice se ispituje u dijagnostičke svrhe, odnosno u cilju izolovanja patogenih bakterija prisutnih na sluzokoži creva.

U nekim slučajevima može doći do poremećaja u ravnoteži između pojedinih mikroorganizama koji pripadaju normalnoj crevnoj mikrobioti i tada se na osnovu mikrobiološke kulture uzorka stolice može utvrditi postojanje crevne disbioze.

Analiza stolice

Preporučuje se da uradite ovu analizu ukoliko:

  • imate muku, gađenje i povraćanje
  • imate bolove u predelu želuca i creva, grčeve u stomaku, proliv, a ponekad i povišenu temperaturu
  • imate nadutost trbuha, povremeno neformiranu stolicu i grčeve u stomaku

Do infekcije organa patogenim mikroorganizmima dolazi preko zagađene hrane i vode ili preko prljavih ruku, sa kojih, unošenjem hrane, unesemo i crevne patogene.

Primena antibiotika, posebno dugotrajna i neracionalna, dovodi do narušavanja normalne crevne mikrobiote, što može rezultirati razmnožavanjem mikroorganizama koji mogu imati štetno dejstvo na organizam (Candida albicans i Clostridium difficile).

Uzimanje uzorka stolice za analizu

Uzorak stolice veličine lešnika se uzima u posudu za stolicu, u bilo koje doba dana. Ako se iz bilo kog opravdanog razloga ne može uzeti stolica, može se uzeti i rektalni bris, od strane stručnog lica.

Neophodno je da uzorak stolice bude svež i treba ga što pre doneti u laboratoriju. U cilju otkrivanja kliconoštva (izlučivanja patogenih mikroorganizama preko stolice kod inače zdravih osoba) daju se tri uzorka stolice u toku tri uzastopna dana.

Priprema za analizu kultura stolice

Uzorak stolice radi mikrobiološkog ispitivanja ne treba uzimati ukoliko je pacijent pod antibiotskom terapijom jer prisustvo antibiotika usporava ili sprečava porast patogenih mikroorganizama.

Rezultat kulture stolice

Ukoliko se ustanovi prisustvo patogenih mikroorganizama (salmonele, šigele, kampilobaktera, jersinije), vrši se ispitivanje osetljivosti izolovanih mikroorganizama na antibiotike (antibiogram), osim u slučaju kliconoštva (izlučivanja patogenih bakterija preko stolice potpuno zdravih osoba).

Ukoliko je u uzorku stolice prisutan kampilobakter, vreme potrebno za njegovu izolaciju i antibiogram je nešto duže.
U slučaju prisustva kvasnica u kulturi uzorka stolice, njihova količina se izveštava opisno, kao mali, umeren, znatan ili veliki broj.

Izvor: Beo-Lab