Dr Srđan Vidaković

Prim dr med

Ginekolog

Vrhunski stručnjak u svojoj oblasti (ginekologija) sa višegodišnjim iskustvom u radu sa raznim medicinskim timovima.

Šta je ginekolog

Ginekolog je medicinski specijalista koji se bavi zdravljem žena, posebno reproduktivnim sistemom. Ginekolozi su obučeni da dijagnosticiraju i liječe bolesti reproduktivnih organa kod žena, kao i da pružaju preventivnu zdravstvenu njegu i savjete. Njihov posao obuhvata praćenje zdravlja reproduktivnih organa, pregled i dijagnozu ginekoloških problema, propisivanje terapije i liječenje ginekoloških bolesti, kao i upućivanje pacijenata na dodatne pretrage ili specijaliste po potrebi. Ginekolozi također pružaju podršku i savjete vezane za reproduktivno zdravlje, kontracepciju, trudnoću, porođaj i menopauzu. Važno je redovito posjećivati ​​ginekologa radi održavanja zdravlja žena i rane dijagnoze potencijalnih problema.

Ginekološki pregled

Ginekološki pregledi su važan dio rutinske zdravstvene njege žena i služe za praćenje zdravlja reproduktivnih organa. Ovi pregledi obično uključuju nekoliko komponenti:

  1. Razgovor: Ginekolog će obaviti razgovor s pacijenticom kako bi se informirao o njezinim simptomima, povijesti bolesti, obiteljskoj anamnezi, menstrualnom ciklusu, seksualnom životu i drugim relevantnim informacijama. Ovo je prilika za postavljanje pitanja i razgovor o bilo kakvim brigama ili pitanjima.
  2. Fizički pregled: Ginekolog će obaviti fizički pregled vanjskih genitalija kako bi provjerio promjene, osipe ili druge znakove abnormalnosti. Zatim će obaviti ginekološki pregled, koji uključuje pregled unutarnjih genitalnih organa žene kao što su maternica, jajnici i vagina. Ovaj pregled se obično vrši pomoću spekuluma (metalne ili plastične naprave koja otvara vaginalni kanal) i vaginalnog pregleda s rukom (palpacija). Ponekad se mogu izvršiti i rektalni pregled ili pregled dojki, ovisno o potrebi.
  3. Papanikolau test (PAPA test): Ovo je važan dio ginekološkog pregleda koji se koristi za otkrivanje abnormalnih stanica na cerviksu (vratu maternice) koje mogu biti znak raka ili prekanceroznih promjena. Tijekom ovog testa, ginekolog će uzeti uzorak stanica s cerviksa pomoću posebnog alata ili četkice.
  4. Dodatni testovi: Osim PAPA testa, ginekolog može preporučiti dodatne pretrage, kao što su ultrazvuk zdjelice, krvne pretrage za provjeru hormonskog statusa ili infekcija, testiranje na spolno prenosive bolesti i druge dijagnostičke metode.

Važno je napomenuti da se ginekološki pregledi mogu razlikovati ovisno o različitim faktorima, kao što su dob pacijentice, medicinska povijest, simptomi ili specifične potrebe. Potrebno je redovito posjećivati ​​ginekologa kako bi se održalo reproduktivno zdravlje i ranije otkrile moguće bolesti ili promjene.

Izvor: chat.openai.com