Prof. dr Boris Đinđić

Kardiolog, endokrinolog

Prof. dr Boris Đinđić je kardiolog, endokrinolog iz Niša. Kao redak stručnjak sa ove dve specijalizacije, dr Đinđić je veoma tražen i poštovan u obe oblasti u Srbiji. Predrsednik je Regionalne lekarske komore za Jugoistočnu Srbiju. Svakodnevno radi sa mnogo pacijenata u državnoj i privatnoj praksi.

Prof. dr Boris Đinđić poznat je po lečenju sledećih bolesti i stanja: ateroskleroza, infarkt miokarda, problema sa štitnom žlezdom, problem visokog krvnog pritiska…

Konstantno je aktivan na domaćim i inostranim kongresima i sa ponosom ističe svoje rezultate u lečenju.

  • Kardiološki pregled
  • Ultrazvuk srca
  • Ultrazvuk štitne žlezde
  • Test opterećenja

Šta je kardiolog

Kardiolog je lekar specijalizovan za dijagnozu, lečenje i prevenciju bolesti srca i krvnih sudova, poznatih kao kardiovaskularne bolesti. Srce i krvni sudovi igraju ključnu ulogu u cirkulaciji krvi i snabdevanju organizma kiseonikom i hranljivim materijama.

Kardiolozi su obučeni da prepoznaju i leče širok spektar srčanih problema, uključujući koronarnu bolest srca (ateroskleroza, srčani udar, angina pektoris), srčane aritmije (nepravilan srčani ritam), srčane mane, srčane insuficijencije (slabost srca), bolesti srčanih zalistaka, visok krvni pritisak, i druge poremećaje srca.

Da bi postavili dijagnozu, kardiolozi koriste različite metode, uključujući fizički pregled, uzimanje detaljne anamneze pacijenta, elektrokardiografiju (EKG), ehokardiografiju (ultrazvuk srca), koronarografiju (snimanje krvnih sudova srca), testove opterećenja srca (npr. ergometriju), kardiološke CT i MRI skenove, kao i laboratorijske analize krvi.

Kardiolozi takođe pružaju savete o prevenciji kardiovaskularnih bolesti, uključujući promovisanje zdravih životnih stilova, kontrole faktora rizika kao što su gojaznost, pušenje, hipertenzija i dijabetes, i propisivanje odgovarajuće terapije kako bi se smanjio rizik od srčanih problema.

Kardiologija je specijalizovana medicinska disciplina koja zahteva dugogodišnje obrazovanje, sticanje stručnosti i redovno praćenje najnovijih istraživanja i tehnoloških dostignuća u oblasti kardiovaskularnih bolesti.

Izvor: chat.openai.com