Dr Dalibor Stajković

spec dr med

Urolog

Vrhunski stručnjak u svojoj oblasti (urologija) sa višegodišnjim iskustvom u radu sa raznim medicinskim timovima.

Šta je urolog

Urolog je medicinski specijalista koji se bavi dijagnozom, lečenjem i prevencijom bolesti urinarnog trakta kod muškaraca i žena, kao i bolesti muških reproduktivnih organa. Urolozi su obučeni da se bave različitim stanjima vezanim za urinarni trakt, bubrege, bešiku, mokraćne kanale, kao i sa muškim genitalnim organima, kao što su prostata, testisi, penis i druge strukture.

Neki od uobičajenih problema sa kojima se urolozi susreću uključuju urinarne infekcije, kamenje u bubrezima ili mokraćnim putevima, inkontinenciju (gubitak kontrole nad mokrenjem), benignu hiperplaziju prostate (uvećanje prostate), rak prostate, rak mokraćne bešike, rak bubrega, erektilnu disfunkciju (probleme sa erekcijom), neplodnost kod muškaraca, seksualne disfunkcije i druge stanja povezana sa urinarnim i reproduktivnim sistemom.

Urolozi koriste različite dijagnostičke metode, kao što su fizički pregled, uzimanje anamneze, laboratorijske analize urina i krvi, ultrazvuk, cistoskopiju (pregled unutrašnjosti mokraćne bešike), uretroskopiju (pregled unutrašnjosti uretre), biopsiju i druge specijalizovane testove kako bi postavili tačnu dijagnozu.

Lečenje koje urolozi pružaju može uključivati ​​lekove, promene u načinu života, hirurške procedure, endoskopske intervencije, radioterapiju, hemoterapiju ili druge oblike terapije, zavisno od specifične bolesti ili stanja koje se tretira.

Važno je napomenuti da urolozi često sarađuju sa drugim medicinskim specijalistima, kao što su onkolozi, nefrolozi (specijalisti za bubrege), ginekolozi i drugi, kako bi pružili sveobuhvatnu i multidisciplinarnu brigu pacijentima.

Izvor: chat.openai.com