dr Vesna Kitanović

spec dr med

ORL

Vrhunski stručnjak u svojoj oblasti (ORL) sa višegodišnjim iskustvom u radu sa raznim medicinskim timovima.

Šta je ORL

ORL je skraćenica za otorinolaringologiju. To je medicinska specijalnost koja se bavi dijagnozom i lečenjem bolesti uha, nosa i grla. Otorinolaringolozi, takođe poznati kao ORL lekari ili specijalisti za uho, grlo i nos, bave se različitim stanjima kao što su infekcije uha, sinusitis, alergije, polipi, oštećenja sluha, vrtoglavica, upale grla, promuklost, problemi sa glasom, spavanje i respiratorni poremećaji, kao i hirurški zahvati na području uha, nosa i grla.

ORL pregledi

ORL pregledi uključuju detaljan pregled uha, nosa i grla kako bi se postavila dijagnoza eventualnih bolesti ili stanja. ORL pregledi mogu obuhvatiti otoskopiju (pregled uha), rinokopiju (pregled nosa), laringoskopiju (pregled grla) i druge specifične dijagnostičke metode.

Tokom ORL pregleda, lekar će obično postavljati pitanja o simptomima koje osećate, kao što su bol u uhu, začepljenost nosa, kašalj, promuklost ili problemi sa sluhom. Nakon toga će obaviti vizuelni pregled i može koristiti posebne instrumente za detaljniju procenu stanja. U nekim slučajevima, može biti potrebno sprovesti dodatne testove kao što su audiometrija (test sluha) ili endoskopija (pregled unutrašnjosti nosa i grla pomoću fleksibilne cevi sa kamerom).

ORL pregledi su važni za dijagnostikovanje i lečenje različitih bolesti i stanja povezanih sa uhom, nosem i grlom. Redovni ORL pregledi mogu pomoći u otkrivanju problema u ranim fazama i pružiti odgovarajuću terapiju ili preporuke za dalje postupke.

Izvor: chat.openai.com