Goran Bjelaković

Prof. dr Goran Bjelaković

spec.interne medicine, gastroenterohepatolog

Prof. dr Goran Bjelaković je gastroenterolog iz Niša sa preko 70 objavljenih radova na domaćim naučnim skupovima.

U svom svakodnevnom radu dr Bjelaković obavlja:

  • preglede gastroenterologa
  • ultrazvuk abdomena
  • kolonoskopiju
  • gastroskopiju

U svojoj karijeri, bavi se lečenjem sledećih bolesti:

  • zapaljenskih bolesti creva (Kronova bolest, Ulcerozni kolitis)
  • ciroze jetre

Ima preko 50 radova na naučnim skupovima međunarodnog značaja. Objavljeno je preko 30 radova u časopisima i preko 40 radova u časopisima sa IMPACT faktorom. Prof. dr Goran Bjelaković je jedan od autora za dva udžbenika, kao i u 8 monografija/poglavlja u monografijama.

Šta je specijalista interne medicine

Specijalista interne medicine je lekar koji se specijalizovao za dijagnozu, lečenje i brigu o odraslima sa različitim medicinskim problemima i oboljenjima. Ova medicinska specijalnost se često naziva i internistika. Internista se fokusira na prevenciju, dijagnostikovanje i lečenje širokog spektra bolesti i stanja, uključujući srčane bolesti, dijabetes, bolesti pluća, gastrointestinalne probleme, infekcije i mnoge druge.

Internista često služi kao „doktor za odrasle“ i može biti prvi lekar koji pacijenta poseti za opšte zdravstvene probleme. Oni obično imaju široko medicinsko znanje i obuku kako bi mogli da razumeju kompleksne interakcije između različitih sistema u telu. Takođe, internisti rade u bliskoj saradnji sa drugim specijalistima kada je potrebno, kako bi pružili sveobuhvatnu zdravstvenu negu pacijentima.

Šta je gastroenterohepatolog

Gastroenterohepatolog je medicinski specijalista koji se bavi dijagnozom, lečenjem i upravljanjem bolestima povezanim sa gastrointestinalnim traktom (želudac, creva, debelo crevo) i jetrom. Ova specijalnost kombinuje znanje iz gastroenterologije i hepatologije, fokusirajući se na bolesti i stanja koja utiču na ova dva sistema.

Konkretno, gastroenterohepatolog se bavi bolestima poput gastritisa, čira na želucu, sindroma iritabilnog creva, inflamatornih bolesti creva (kao što su Kronova bolest i ulcerozni kolitis), hepatitisa, ciroze jetre i drugih bolesti jetre. Ova specijalnost je usko povezana sa ispitivanjem i dijagnozom gastrointestinalnih problema, kao i lečenjem jetrenih bolesti i upravljanjem kompleksnim medicinskim problemima koji uključuju oba sistema.

Gastroenterohepatolog je visoko obučen stručnjak sa dubokim razumevanjem anatomije, fiziologije i patologije gastrointestinalnog trakta i jetre, te je sposoban da pruži sveobuhvatnu zdravstvenu negu pacijentima sa ovim vrstama oboljenja.

Izvor: chat.openai.com