Dr Čedo Pejčić

spec dr med
Doktorat, anesteziologija i reanimatologija

Anesteziolog

Vrhunski stručnjak u svojoj oblasti (anestezija) sa višegodišnjim iskustvom u radu sa raznim medicinskim timovima – hirurški, ortopedski, akušerski itd.

  • Epiduralna analgezija za porođaj
  • Axial anestesia
  • TIVA expert
  • Goldlock anesthesia
  • Expert in pain management
  • Covid ICU expiriens

Šta je anesteziolog

Anesteziolog je doktor specijalista koji se bavi anestezijom i upravljanjem pacijentovom boli tokom medicinskih procedura. Njihov glavni cilj je obezbediti bezbednost i udobnost pacijenta tokom operacija, dijagnostičkih postupaka ili drugih medicinskih intervencija.

Anesteziolozi imaju detaljno znanje o različitim vrstama anestezije, analgetika i drugih lekova koji se koriste za kontrolu bola i održavanje stanja bez svesti tokom medicinskih zahvata. Pre nego što se pacijent podvrgne proceduri, anesteziolog će proceniti medicinsku istoriju pacijenta, stanje vitalnih funkcija i utvrditi najbezbedniji način primene anestezije.

Tokom samog postupka, anesteziolog prati vitalne funkcije pacijenta, kao što su srčani ritam, krvni pritisak, nivo kiseonika u krvi i disanje. Oni prilagođavaju i održavaju odgovarajući nivo anestezije tokom celog procesa kako bi pacijent bio bezbedan i udoban.

Anesteziolozi takođe igraju važnu ulogu u upravljanju postoperativnim bolom pacijenta. Oni mogu koristiti različite tehnike, kao što su epiduralna anestezija ili intravenska analgezija, kako bi kontrolisali bol i olakšali oporavak pacijenta nakon operacije.

Pored operativnih sala, anesteziolozi mogu raditi i u drugim medicinskim okruženjima, kao što su intenzivne nege, hitne službe ili porodilišta, gde pružaju anesteziju i kontrolu bola u specifičnim situacijama.

Da bi postali anesteziolozi, lekari moraju završiti medicinsku školu i sticati iskustvo kroz rezidenciju u anesteziologiji. Nakon završetka specijalizacije, moguće je dalje se usavršavati u određenim podoblastima anesteziologije, kao što su pedijatrijska anestezija, kardiotorakalna anestezija ili regionalna anestezija.

Ukratko, anesteziolozi su doktori specijalisti koji pružaju anesteziju i upravljaju pacijentovim bolom tokom medicinskih postupaka. Njihova uloga je ključna u obezbeđivanju bezbednosti i udobnosti pacijenta tokom operacija i drugih medicinskih intervencija.