Dr Vojkan Kulić

Prim. dr med

Hirurg

Vrhunski stručnjak u svojoj oblasti (endokrinahirurgija) sa višegodišnjim iskustvom u radu sa raznim medicinskim timovima.

Šta je endokrini hirurg

Endokrini hirurg je specijalista koji se bavi dijagnostikom i hirurškim tretmanom endokrinih žlezda. Endokrine žlezde su žlezde koje proizvode hormone i igraju ključnu ulogu u regulaciji mnogih telesnih funkcija. Neke od endokrinih žlezda obuhvaćaju štitnu žlezdu, paratiroidne žlezde, nadbubrežne žlezde, pankreas i hipofizu.

Endokrini hirurzi su obučeni da dijagnostikuju i leče različite bolesti i stanja povezana sa endokrinim žlezdama. To može uključivati ​​tumore endokrinih žlezda, kao i druge poremećaje kao što su hipertireoza, hipotireoza, Cushingov sindrom, Addisonova bolest i druge endokrine poremećaje.

U većini slučajeva, endokrini hirurg će koristiti hirurške tehnike kako bi uklonio ili smanjio tumorske lezije na endokrinim žlezdama. Ovi hirurški zahvati su često složeni, jer endokrine žlezde imaju kompleksnu anatomiju i blisko su povezane sa drugim strukturama u telu.

Endokrini hirurzi su visoko specijalizovani stručnjaci koji rade u saradnji sa endokrinolozima, radiolozima i drugim medicinskim timovima kako bi pružili sveobuhvatnu brigu pacijentima sa endokrinim poremećajima.

Izvor: chat.openai.com